Publicat la: 15 august 2013 Publicat de: Primăria 1 Decembrie Comentarii: 0

Adormirea Maicii Domnului este sarbatoarea in amintirea zilei in care Fecioara Maria si-a dat obstescul sfarsit. Este praznuita de ortodocsi si catolici in fiecare an, pe data de 15 august. Aceasta sarbatoare este cunoscuta in popor si sub denumirea de Uspenia (termenul slav) sau Sfanta Maria Mare.

Despre Adormirea Maicii Domnului nu avem informatii in Sfintele Evanghelii, ci numai in Traditia Bisericii. Potrivit acestei Traditii, Maica Domnului a fost instiintata printr-un inger de mutarea ei din aceasta viata. Biserica Ortodoxa invata ca Fecioara Maria s-a nascut cu pacatul stramosesc si a primit iertare de acest pacat in momentul in care a acceptat sa-L nasca pe Hristos.

„Intru adormire lumea nu ai parasit”, ii cantam Maicii Domnului in troparul de la sarbatoarea Adormirii din 15 august. Iar laitmotivul celor 12 icoase ale Maicii Domnului il constituie cuvintele: Bucura-te, ceea ce esti plina de har, care intru Adormirea ta nu ne lasi pe noi! Marturisim astfel prezenta spirituala a Maicii Domnului in lume, purtarea ei de grija fata de oameni, mijlocirea ei in rugaciune pentru binele si pentru mantuirea lor. Pe scurt, o marturisim pe Maica Domnului si ca Maica a noastra, plina de grija si de dragoste, izvor nesecat de milostivire pentru toti cei necajiti si impovarati.

Fie ca Sfanta Fecioara Maria, al carei nume il purtati, sa va ocroteasca, sa va calauzeasca pasii si sa va lumineze calea! La multi ani!
-Petre Gheorghe