Posted on: 30 noiembrie 2012 Posted by: Primaria Comments: 0

Istorie nationala

Prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus în ziua de 10 mai 1866 jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor RomâneUnite. În amintirea acestui eveniment, la 10 mai 1877, tot el a proclamat în fața parlamentului independența de stat a României. În data de 14 martie/26 martie 1881 camerele reunite ale parlamentului au votat transformarea țării din principat în Regatul României.

Prima zi națională de 1 decembrie, ale cărei festivități centrale s-au desfășurat în 1990 la Alba Iulia, a fost marcată de polarizare politică, discursul lui Corneliu Coposu, liderul de atunci al opoziției anticomuniste.

Istorie locala

De-a lungul timpului, localitatea noastra a avut diverse denumiri, reflectând schimbările politice din țară. Numele inițal era cel de Copăcenii de Sus, apoi Regele Ferdinand, ulterior 30 Decembrie, iar dupa 1989 a devenit 1 Decembrie.
Istoria trebuie cinstita! Numai asa ne putem sfinti radacinile.

 

“Nu uitaţi de rădăcini,
De acolo vine seva!”
– Dumitru Rapanu

 

Deoarece Primarul PETRE GHEORGHE pretuieste “cartile de invatatura pentru prezent” si pentru ca ii lipsesc onorurile locale ale Tarii si comunei, a decis ca in ziua de 1 Decembrie, sambata, in Piateta 1 Decembrie, la Statuia Eroului Necunoscut, la orele 15:00, sa aiba loc festivitatea cuvenita si va invita, cu drag, sa luati parte la aceasta!