Publicat la: 7 aprilie 2014 Publicat de: Primăria 1 Decembrie Comentarii: 11

 

La inceputul acestei luni a fost convocata de urgenta, la sediul institutiei prefectului, o Comisie de ancheta privind statia de epurare din comuna noastra. La Comisie a fost invitat  si d-l primar Petre Gheorghe, pentru a prezenta situatia referitoare la poluarea masiva care se produce in zona limitrofa statiei de epurare din localitate. S-a stabilit astfel deplasarea la obiectiv a unor reprezentanti de la nivel judetean, respectiv reprezentanti ai Garzii Nationale de Mediu, ai Inspectoratului de Stat in Constructii, de la Apele Romane, de la Inspectoratul de Sanatatea Publica si de la Inspectoratul Judetean de Politie. Cu aceasta ocazie  s-a constatat nefunctionalitatea  statiei de epurare, cu toate ca ea era receptionata si pusa in functiune fictiv, inca din anul 2010, de catre fostul primar Stan Ilie. Receptia a fost falsa si facuta doar pentru ca fostul primar sa poata plati ilegal lucrari neefectuate. Comisia instituita a luat decizia ca primarul nostru, domnul Petre Gheorghe, sa ceara anularea in instanta a celor doua Procese Verbale false incheiate de fostul primar Stan Ilie.

Concomitent cu ancheta judeteana, echipa de investigatii a publicatiei Jurnalul de Ilfov a continuat o veche ancheta, pe tema poluarii mediului, avand in vizor comuna noastra, ocazie cu care a fost descris  dezastrul ce poarta numele „RUSINEA JUDETULUI”.  Se prezinta astfel Statia de epurare nefunctionala din comuna , care a inghitit  miliarde de lei prin acte aditionale si care, de fapt, doar  pe hartie se prezinta ca fiind in stare de functionare. Din acest motiv, toate mizeriile comunale sunt eliminate in camp deschis, emanand un miros de nesuportat si sunt pe cale sa deverseze in Arges, cu consecinte dezastruoase asupra panzei freatice.

Va invitam sa cititi in continuare articolul in intregime, publicat in Jurnalul de Ilfov.

La  preluarea mandatului, în 2012, primarul comunei 1 Decembrie, Gheorghe Petre, a primit mai multe „castane fierbinţi” odată cu eşarfa tricoloră: datorii, blocuri fără canalizare şi subsoluri pline de dejecţii, câteva sute de jardiniere lipsă şi o staţie de epurare dată în funcţiune doar pe hârtie. Realitatea este, însă, de-a dreptul înspăimântătoare: deversarea apelor menajere din toată comuna se face direct pe câmp. Este doar o minune că nimeni nu s-a îmbolnăvit până acum, nici în comună, nici în judeţ. Doar cei care trec spre Giurgiu îşi astupă nasurile cu batiste.

Începutul afacerii

Gheorghe Petre spune că deversarea în câmp se face din 1989, când, în apropierea actualei staţii de epurare neterminată, era o altă staţie de epurare ce aparţinea societăţii Comaico.  Odată desfiinţată Comaico, staţia veche a fost predată spre administrare primăriei 1 Decembrie, singura care producea ape uzate. Apoi, staţia veche a devenit nefuncţională. „Şi astfel, în 2007, fostul primar Ilie Stan a accesat sume prin Fondul de Mediu şi, în 2008, a început construcţia noii staţii de epurare. Când s-au apucat de construit au făcut un canal să direcţioneze toate apele menajere astfel încât să nu-i inunde pe ei în timp ce lucrau şi au direcţionat spre actualii proprietari ai terenurilor inundate. Deci, până în 2008 erau poluate alte terenuri şi alea sunt acum cultivate, fertile”, spune primarul.

Ehe, cum cresc banii la 1 Decembrie!

Faptul că staţia de epurare a fost adjudecată prin licitaţie publică cu suma de 67 miliarde (lei vechi) şi primăria 1 Decembrie a plătit 108 miliarde prin semnătura fostului primar Ilie Stan este ceea ce se cheamă „caz penal”.  Iar o anchetă a Parchetului a demarat imediat de la preluarea mandatului de către actualul primar, din 2012. „Dacă tăceam, puteam fi acuzat de tăinuire. Când am preluat actele, am descoperit că nu s-au plătit cele 108 miliarde, ci doar 80 de miliarde. Interesant este modul în care s-a ajuns de la 67 de miliarde la 108 miliarde prin acte adiționale. Aceste patru acte adiţionale au fost întocmite toate în acelaşi an şi prin acestea suma inițială a fost modificată și neplătită de Ilie Stan. Mai mult, am găsit un act adiţional care, la noi la primărie, avea o valoare şi la Fondul de Mediu avea altă valoare. Adică, la Mediu era de 9 miliarde şi la noi era de 20 de miliarde. Toate acestea în condiţiile în care acolo nici măcar conducta principală de canalizare nu există, nici gaze, nici curent electric. Există, însă, procesul verbal de recepţie şi procesul verbal de punere în funcţiune, care au fost făcute şi semnate în 2010. Şi noi am ajuns la primărie în 2012!”. Halucinant, nu?

Cine a controlat totul? Ilie Stan

Întrebarea despre con­­­­­­­­troalele efectuate a venit normal şi Gheorghe Petre ne lămureşte: „Prin contractul de finanţare, beneficiarul este comuna 1 Decembrie reprezentată prin primar. Şi atunci, şi acum. Dar, exista o clauză prin care se spunea că beneficiarul răspunde de orice şi că lucrarea trebuia urmărită de beneficiar. Comisia de recepţie a lucrării, ziceţi? A făcut-o Ilie Stan, s-a dus la faţa locului, la staţie, numai cu cine a vrut fostul primar, s-a semnat cum s-a semnat, ce ştiu eu? De bunăvoie sau forţat. Şi vin acum două persoane din acea zonă care îmi fac mie plângere penală că le-am poluat eu terenul! Păi, tot eu? Eu, actualul primar care trebuie să plătesc peste câteva zile 5,5 miliarde din creditul la trezorerie luat pentru  arierate? Şi unde mai pui că  Apele Române m-au amendat pe mine cu 250 milioane pe motiv că se deversează. Dar, ei, în toţi anii aceştia  au venit de nu ştiu câte ori şi amenda mi-o dau mie acum. E cam mult!”, exclamă Gheorghe Petre.

Echipamente? 

Nici gând!

Nici n-au cum să existe pentru că „firma care furniza echipamentele nu a furnizat softul staţiei de epurare. Ea, practic, este criptată, poţi aduce orice hacker. Probabil acea firmă a simţit că nu va primi banii şi şi-a luat singura şi poate ultima măsură de protecţie. Iar firma în cauză revendică 20 de miliarde pe lucrări făcute şi neplătite, pe echipamente comandate şi nelivrate, pe manoperă. Furnizorul de echipamente nu a fost invitat la aşa zisa recepţie finală şi, automat, s-au pierdut şi garanţiile la echipamente. Mai mult, firma a eliberat şi garanţia de bună execuţie imediat după semnarea în fals, garanţie care a fost plătită şi ea. Lucrarea nu poate fi continuată atâta timp cât ea este recepţionată şi funcţionează, ce-i drept, doar pe hârtie. Nici de bugetat nu se poate, căci e caz de puşcărie. Dar, asta nu e tot. La primul termen al procesului civil pe care trebuie să-l deschid trebuie să intervină şi primăria Copăceni deoarece acele terenuri inundate de apele rău mirositoare sunt pe raza acestei comune”, povesteşte primarul de la 1 Decembrie.

Comisie judeţeană de control

Pentru că cei doi proprietari ai terenurilor, permanent infestate de dejecţiile urât mirositoare ale populaţiei din comuna 1 Decembrie, fac de ani de zile reclamaţii la toate instituţiile statului, hotărâţi fiind să ajungă şi la CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului), s-a format joi, 27 martie o comisie judeţeană care, vineri, 28 martie s-a deplasat pe teren, în comuna 1 Decembrie să constate gradul de poluare. Ce spune primarul: „Comisia judeţeană condusă de doamna prefect a avut în componenţă pe şeful inspectoratului judeţean de poliţie, pe cei de la Garda Naţională de Mediu, de la Direcţia de Sănătate Publică, de la Apele Române şi de la Inspectoratul de Stat în Construcţii. Am fost şi eu invitat, s-a redactat o minută prin care Comisia a constatat nefuncţionarea şi m-a îndrumat să deschid o acţiune civilă de anulare a proceselor verbale de recepţie. Dacă nu găseam procesele verbale de recepţie şi de punere în funcţiune a staţiei semnate, ne era mai uşor să rezolvăm problemele. Am sunat la Ministerul Mediului să întreb şi ei mi-au spus că duduie, funcţionează. Până nu ne dă cineva dreptul să continuăm, nu avem ce face. Am făcut toate demersurile posibile, la toate instituţiile: minister, judeţ, Garda de Mediu. Din 2012 asta fac: demersuri pentru a obţine o finanţare, să oprim poluarea. Am făcut lucrări care n-au legătură cu proiectul – am dus curent electric – astfel încât să fim cât mai aproape de a-i da drumul, pentru că nu putem spune că a fost distrusă de timp până când nu încercăm s-o pornim. Şi să nu uit: deversarea se face pe un câmp situat în vecinătatea râului Argeş, noroc că nu sunt aproape casele. Dacă nu aveam datorii, aveam altă forţă. Prioritatea numărul 1 acum este staţia de epurare, faptul că nu a devenit o problemă de sănătate publică a fost din cauza faptului că se află în extravilan. Următorul pas va fi ca această problemă să fie discutată în Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă”.

Primarul Petre Gheorghe are tot sprijinul Prefecturii

Speranţa Cliseru, prefectul judeţului încă în funcţie la ora redactării articolului, ne-a declarat referitor la acest subiect: „Din punctul meu de vedere, ca prefect, întârzierile sunt cauzate de ancheta pe care o face Parchetul, anchetă care l-a împiedicat pe primar să facă ceva,  în sensul găsirii unor fonduri. A fost o lucrare finanţată în proporţie de 70% de la Fondul de Mediu și restul din bugetul local, lucrarea pare ca finalizată, banii s-au dat din partea statului în baza proceselor verbale. Firma care construia nu l-a plătit pe subcontractorul responsabil cu echipamentele staţiei. Între timp, primăria nu a achitat partea ei din contribuţie la această lucrare. E o problemă gravă care se perpetuează de câţiva ani. Când a început ancheta, nimeni nu a crezut că va dura atâţia ani. Ancheta este desfășurată de Parchetul Cornetu și cred că ar trebui urgentată, având în vedere situaţia din teren. Nici nu s-a putut ca UAT 1 Decembrie să facă staţia cu bani proprii. Noi i-am rugat să facă o asigurare de probe în instanţă, cu un expert numit de instanţă și să anuleze procesele verbale de recepţie prin proces civil. Pentru finalizarea lucrărilor este nevoie de circa 20 de miliarde de lei, pe care vom încerca să-i cerem din fondurile de urgenţă, să se facă un SF, să mergem la minister să cerem banii prin credit bugetar, fără a ţine cont de procesele civile și penale și primarul să dea drumul la o licitaţie. În maximum două luni ar trebui să se rezolve. Pe urmă, mai este ceva: primarul trebuie să ceară din nou niște fonduri pentru decontaminarea terenurilor unde, din nou, îl vom îndruma. Soluţii sunt, e foarte greu pentru localităţile mici să poată gestiona astfel de situaţii. 1 Decembrie a moștenit de la fostul primar și datorii și cred că, în aceste situaţii de urgenţă, ar trebui făcute și excepţii de la lege. E drept că el trebuie să plătească cu prioritate datoriile, dar, ar trebui să existe și excepţii atunci când e vorba despre sănătate publică”.

11 People reacted on this

 1. Domnule primar Petre Gheorghe, ne-ati intrebat si pe noi daca suntem de acord sa platiti din banii nostri, amenzi pentru ilegalitatile facute de fostul primar? In loc sa faceti ceva din banii cu care cu totii contribuim la buget, ii dati pe amenzi pentru neregulile fostului primar? Va rugam sa ne indrumati cum trebuie sa procedam ca toate daunele pe care ni le-a provocat vechea conducere sa fie suportate de ei ca persoane fizice. Intelegem ca problemele nu s-au terminat odata cu indepartarea lui Stan din primarie., ci ele continua. NOI NU SUNTEM DE ACORD SA PLATIM PENTRU JAFUL PROVOCAT DE FOSTUL PRIMAR. Stop jafului provocat de Ilie Stan! PUNCT

 2. De ce nu ai pus tu, GoGu, intrebarea unde se duceau banii incasati pentru canalizare pe vremea lui Stan Ilie? Pentru ca si atunci se incasau bani pentru canalizarea de la blocuri, dar, cacatul umplea beciurile blocurilor, iar, instalatia era facuta praf. A trebuit sa schimbam primarul ca banii incasati pentru canalizare sa fie folositi pentru refacerea si intretinerea ei. Ce facea Ilie Stan cu banii incasati? Sa-i fie rusine si sa aduca banii inapoi!

 3. Sa inteleg ca in comuna pute a cacat de iti ia nasul din loc. Unde erau organele statului cand se intamplau minunile? Seful de la mediu, prefectul, presedintele consiliului judetean, secretarii care avizeaza pentru legaitate, contabilii sefi care transferau banii, mai sunt in libertate? Actualul primar – de ce mai incaseaza canalizarea daca nu exista? Unde se duc banii pentru canalizare si cu ce drept ii incaseaza. Fratilor la ce ne mai trebuie primarie? Sa trandaveasca unii si sa fure? Primaria este plina cu cei de pe vremea ui Stan Ilie – de ce nu au fost arestati toti? Sa mirositi bine!

  1. Canalizarea existenta la blocuri, facuta inainte de 1989 odata cu darea in folosinta a locuintelor si refacuta de actualul primar Petre Gheorghe, necesita probabil anumite cheltuieli si de aceea platim Cei dintre noi care locuim la curti si avem doar apa de la statia comunala nu platim canalul. Doar cei de la bloc platesc, nu e normal?

  2. Tu te intrebi unde era prefectul si alte organe ale statului de la judet cand se intamplau minunile pe la 1 Decembrie. Cum sa ghiceasca ei oare problemele cu care se confruntau oamenii pe la 1 Decembrie? Daca Stan Ilie se plimba prin Monte Carlo si Las Vegas, cine sa se mai intereseze de problemele noastre?!
   De noi avea nevoie doar din cand in cand, la 4 ani adica. Uite ce de nevoi are comuna asta! Ca si cum nu ar fi fost condusa de nimeni pana acuma si bani nu ar fi avut de cand e ea. De datorii ce sa mai spunem: cu gramada. Halal conducere am avut! Au fost pusi numai pe praduiala si pe imbogatire iar noi ne uitam ca naivii ( ca sa nu spun ca prostii, ca tot ii placea fostului primar Stan sa ne spuna asa) cum el prospera, iar noi nu aveam de nici unele. Ba…aveam cate ceva: viermi in apa, cacat in beciurile cu instalatiile rupte, apa in case de pe terasele blocurilor, copii trimisi pe la gradinitele comunelor vecine ca la noi nu e loc, sau inghesuiti cate 40 de copii in clase de 10mp, parinti care erau obligati sa plateasca bani grei ca sa poata avea copiii la clase banci si material didactic, terenurile din proprietatea oamenilor lipsa si multe, multe alte neajunsuri despre care stim cu totii.
   Ma bucur ca incet, incet incepe si comuna noastra sa iasa din cacat. Primarul actual Petre Gheorghe se zbate sa ne asigure confortul, cu toate ca banii merg mai intai la plata datoriilor lasate mostenire de Ilie Stan. Actualul primar nu ne refuza atunci cand ii solicitam ajutorul si ne consulta in tot ceea ce vrea sa faca in comuna asta. Si uite ca face!

  3. Ce sa avem cu salariatii primariei? Ei isi vad de treburile lor. Pe vremea lui Stan faceau si ei una alta, ca de, pestele de la cap se impute.. Acuma, ca l-au vazut pe dracu si vad ca nu le mai tine treaba, s-au potolit; chiar daca uneori le mai ploua la masa! Trebuie de apreciat.

  4. Cum sa fie arestati salariatii primariei ce, ei au facut neregulile de capul lor? Faceau ilegalitati probabil la solicitarea fostului primar. Deabia dupa ce Ilie Stan va incepe sa dea socoteala, cred ca atunci va duce dupa el si contabilul sef care transfera banii si secretarul care semna pentru legalitatea documentelor si comisiile care au semnat procesele verbale care atesta faptul ca statia de epurare functioneaza. Mi se blocheaza mintea incercand sa inteleg ce l-a determinat in afara de calicie si inconstienta pe fostul primar Ilie Stan sa urasca atat de mult oamenii din comuna asta! De ce o fi vrut el sa ne faca atata rau?

 4. Imi amintesc ca intr-un ziar de Ilfov de acum cativa ani, din vremea fostului primar Stan, era publicat un articol despre hotii de canale din comuna 1 Decembrie. M-a revoltat atunci afirmatia fostului primar care lua apararea hotilor si spunea ca hotii nu erau din comuna. Citind acum acest articol nu fac decat sa constat ca erau in cardasie. Fiecare cu canalul lui.

 5. Ilie Stan se lipise de sufletul comunei si a stors-o de toata vlaga ei. Iar imprumut? Ne-a nenorocit de tot daca o sa tot imprumutam sa platim datoriile pe care ni le-a lasat. Intelegem ca gaura se adanceste si datoriile cresc in loc sa scada.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.