Publicat la: 28 ianuarie 2015 Publicat de: Primăria 1 Decembrie Comentarii: 0

Publicat in Jurnalul de Ilfov la 27.01.2015 – corectat

Comuna 1 Decembrie,pe coordonatele dezvoltării

An de an, începând cu 2012, comuna 1 Decembrie cunoaşte o dezvoltare din ce în ce mai pregnantă. Care este cheia acestui progres? Răspunsul este simplu. Gospodarul din fruntea localităţii. Ca peste tot unde ai de-a face cu o aşezare care înfloreşte, pe zi ce trece.

Cine îl cunoaşte pe Gheorghe Petre ştie că acesta are o trăsătură de caracter bine reliefată. Încăpăţânarea. Dar o încăpăţânare “pozitivă”. Care îl ajută să ducă la bun sfârşit mai tot ceea ce şi-a propus. O dovadă în acest sens o constituie şi cei doi ani şi jumătate de mandat, în care comuna pe care o conduce a cunoscut o schimbare în bine, pe care nici cei mai mari cârcotaşi n-o pot nega. Cheia acestei schimbări? Acea încăpăţânare, de care vă spuneam, de a duce lucrurile la bun sfârşit, în ciuda oricăror opreliști. Iată, încă un argument în sprijinul acestei afirmaţii: deşi, în 2012, a moştenit o situaţie financiară dezastruoasă, el a reuşit să aducă bugetul localității pe linia de plutire. Comuna era atunci înglodată de datorii, dar proaspătul primar a găsit resursele financiare de care era nevoie să pună în practică o serie de proiecte mai mult decât necesare comunităţii din 1 Decembrie.

Canalizarea, o prioritate

La preluarea mandatului, Gheorghe Petre s-a mai confruntat cu o situaţie neplăcută, care afecta grav viaţa şi sănătatea locatarilor din câteva blocuri ale localităţii. “Subsolurile a 70 blocuri erau, practic, nişte haznale în care se acumulau toate dejecţiile din aceste imobile”, povesteşte Gheorghe Petre. Rezolvarea acestei probleme a fost prioritatea numărul unu a primarului. Acum, locatarii acestor blocuri pot trăi în condiţii civilizate, “latrinele” de la subsoluri fiind definitiv asanate.

Pasul al doilea se face acum, prin extinderea reţelei, având în vedere faptul că mai există zone în care, deşi există reţea de apă, canalizarea lipseşte cu desăvârşire. „Proiectul actual, care se află în curs de desfăşurare, cuprinde străzi din vatra satului, unde există apă, dar nu există canalizare. Adică străzile Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, Ion Creangă, Mihail Sadoveanu, Înfrăţirii, Aleea Stadionului, Independenţei, Victoriei, Gloriei Artiştilor, 8 Martie, Prelungirea Prunilor şi Crişana.  Este vorba de 17 kilometri de reţea, cu tot cu racorduri, cu finanţare, prin asociere, de la bugetul local, Consiliul Judeţean și Minis­terul Dezvoltă­rii. În total, 8 milioane de lei, din care contribuţia noastră este de 1 milion de lei”, spune primarul.

Patru kilometri de reţea vor fi reabilitaţi

Totodată, are loc şi rea­bilitarea vechii reţele, care este învechită şi creează unele neplăceri. „Avem, deja, 4 kilometri de reţea care va fi reabi­li­­tată. Aceasta va fi redi­men­sionată, astfel încât să facă faţă debitelor. Astfel vom remedia nişte probleme tehnice, care au dus la inundarea subsolurilor”, spune primarul. Lucrările au început în 2014, la sfârşitul lunii noiembrie. Primăria nu a mai stat să mai aştepte primăvara. „Când nu ai canalizare de 25 de ani, nu mai aştepţi. Vrei canalizare mâine, te apuci azi. Prin urmare, estimăm că , în două luni de zile, reţeaua de care vă vorbeam va fi terminată şi atunci ne vom apuca de racorduri, la limita proprietăţii”, afirmă Gheorghe Petre. Dar, ce să vezi? Faptul că se lucrează iarna, îi nemulţumeşte pe unii cetăţeni, care le reproşează edililor acest fapt. „Acum, iarna, v-aţi găsit să lucraţi? Ne‑aţi umplut de noroaie!”, spun, indignaţi, cârcotaşii. Genul de indivizi veşnic nemulţumiţi, care cred că dacă nu se face nimic, nu e bine, iar dacă se face ceva, iarăși nu e bine. Să te cruceşti, nu alta! „Eu i-aş întreba: vara nu plouă? Nu se fac noroaie? E rău că vor avea canalizarea mai devreme? se întreabă, nedumerit, primarul. „Dumnezeu să‑i mai înţeleagă!”, adaugă el.

Noua staţie de epurare va intra în funcţiune

Aşadar, din acest punct de vedere, lucrurile se desfăşoară pe un fă­gaş normal. Mai puţin pentru cei din categoria „Gigi Contra”. Dar, pentru că mai există un dar, primăria se mai confruntă cu o problemă. Noua staţie de epurare, în privinţa căreia există acum un litigiu şi un proces aflat în desfăşurare, în justiţie. Gheorghe Petre este, însă, optimist. El este convins că litigiul va fi rezolvat în acelaşi timp cu finalizarea lucrărilor la canalizare şi că stația de epurare va fi pe deplin funcţională la scurt timp după aceea. „Va mai fi nevoie de o mică investiţie în echipamentele care lipsesc, de aproximativ 1,8 milioane de lei, pentru a porni staţia”, precizează edilul.

În 2016, un alt proiect de apă şi canal

Totodată, se află în fazele preliminare şi un proiect de canalizare asemănător cu cel aflat în desfăşurare, în colaborare cu S.C. EURO APAVOL, care va demara, cel mai probabil, în 2016. El va cuprinde în jur de 20 de kilometri de reţea, pe strada Viitorului, cu extindere pe Şos. Giurgiului, alături de străzile Răsăritului, Pinului, Câmpului, Plopilor, Prelungirea Oituz, Viilor, Gutuilor, Salcâmului şi Fermei şi va beneficia de o finanţare de 10 milioane de euro din partea Uniunii Europene.

Proiectul mai prevede, printre altele, doua surse noi de alimentare cu apă, prin forarea unor puturi cu o adâncime de 100 de metri, o staţie de pompare a apei, cu o capacitate de 24 mc/sec. şi un rezervor suplimentar de 500 de mc. Astfel, peste 1.000 de gospodării vor fi racordate la sistem şi se va ajunge la un procent de circa 90% de acoperire a teritoriului comunei cu reţele de canalizare.

Reabilitarea termică a scăzut valoarea facturii la jumătate

După cum ne-a povestit primarul, reabilita­rea termică a primelor 15 blocuri a fost un succes. În iarnă, locatarii au avut parte de o surpriză plăcută. Facturile pentru încălzire s-au redus substanţial. Aproape la jumătate decât erau înainte, afirmă edilul. „Chiar astăzi (20 ian. – n.r.) am fost la Ministerul Dezvoltării pentru a depune documentaţia necesară continuării programului. În această etapă, mai avem încă 19 blocuri”, ne informează primarul. Vor urma, după spusele lui, şi celelalte blocuri din cele 76 câte există în comuna 1 Decembrie. Ele nu au fost cuprinse încă în program, deoarece nu erau constituite asociaţiile de proprietari. Dar, cu sprijinul primăriei, acestea au fost înfiinţate şi vor intra, la rândul lor, în programul de reabilitare termică, promite Gheorghe Petre.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.