Publicat la: 2 mai 2020 Publicat de: Primăria 1 Decembrie Comentarii: 0

Date geografice si istorice Din punct de vedere geografic, comuna 1 Decembrie este situata in Campia Romana, la contactul dintre luncile Argesului si Sabarului, paralela 43 gr. 50 min., in apropierea capitalei.
Este tipul de asezare de campie, adunata. Comuna 1 Decembrie este asezata pe malul stang al raului Arges, pe cursul inferior , in apropierea orasului Bucuresti, acolo unde cursul raului Arges se intalneste cu soseaua Nationala Bucuresti – Giurgiu. Spre est, tot pe malul stang al Argesului, comuna 1 Decembrie se invecineaza cu localitatile : Copaceni, Cretesti, Vidra, toate localitati mari. Spre nord se invecineaza cu localitatea Jilava, avand ca granite raul Sabar, afluent al raului Arges. Spre nord – vest se invecineaza cu localitatea Darasti-Ilfov, iar la sud se invecineaza cu localitatea Adunatii – Copaceni. Fata de capitala tarii, Bucuresti, la Km 0, respectiv Piata si Biserica Sf. Gheorghe, comuna 1 Decembrie se gaseste la o distanta de 17 km; practic putem spune ca sunt cca. 10 km pana la punctul si Gara Progresul, respectiv iesirea din Bucuresti.

Caracterizarea monografica a comunei trebuie începuta cu satul Careda care, se pare, a luat flinta pe la 1790 – 1800, cu 50-60 familii de romani din adunatura -donati sau daruiti de rude boieresti. Pe la 1801 -1802, se adauga locuitorii satelor din sudul Olteniei plecati in bejenie inspre Bucuresti, cand a avut loc parjolul Craiovei . Tot in aceiasi perioada se adauga doua familii de mocani din Ardeal. In aceasta zona are mosia boierul Filipescu. La moartea acestuia, mosia revine sotiei sale . In anul 1809, la decesul sotiei sale Elena , prin licitatie, noul proprietar este Manolache Filipescu si sotia sa Maria Filipescu . Mosiei, nou cumparate, i s-a spus Copacenii de sus. In anul 1856, dupa moartea sotului, Maria Filipescu se casatoreste cu generalul englez stefan Lachman . La indemnul acestuia , in martie 1856, Maria Filipescu da loc de sat clacasilor , trasand vatra satului in forma de patrat. Intre anii 1919 – 1929 comuna a purtat numele de Copaceni – Mogosesti, in anul 1923 Regele Ferdinand, din anul 1947 numele comunei este ” 30 Decembrie”, iar in prezent se numeste 1 Decembrie.

Comuna 1 Decembrie cuprinde o suprafata de 2270 ha . Activitatea agricola se desfasoara in cadul gospodariilor individuale si al asociatiilor agricole si familiale. In cadrul acesteia cea mai mare pondere o detin terenurile arabile pe care se cultiva : porumb, grau, orz si legume. In ultimii ani, o amploare deosebita ia cultivarea plantelor horticole. Terenul arabil este lucrat, in cea mai mare parte, mecanic. Astfel, localitatea dispune de 75 tractoare, 30 remorci, 65 pluguri, 40 discuri, 36 semanatori, 110 motocultoare, o combina si 18 instalatii de ierbicidat.

Clima este specifica Campiei Dunarii si anume o clima temperat -continentala cu variatiuni de tempertura destul de mari intre vara si iarna. Se poate spune ca in ultimii ani caldura verilor a fost mai persistenta, iar zapezile iernilor au venit foarte timpuriu, chiar in noiembrie. Cad ploi cu caracter de averse, cantitatea de umiditate anuala nedepasind insa 650 -700 mm iar temperatura medie anuala variaza intre + 18 grade si + 20 grade C. Au fost ierni in care temperature a scazut la – 34 grade si veri cand mercurul a urcat la + 32 , + 35 grade C. Primaverile se prelungesc cu îngheturi si brume care, de multe ori, provoaca pagube culturilor de legume , specifice agriculturii locale. Ca vanturi dominante sunt cele dinspre sud-est, vest si sud-vest. Nu se formeaza curenti locali. In general, Crivatul vine din stepa rusa. Dinspre sud-vest, in general provin curenti calzi – de multe ori cu ploi binefacatoare culturilor agricole.

Vegetatia naturala este specifica florei de stepa, pe care o gasim, cu mici abateri, intre raul Neajlov si Ialomita. Ea este reprezentata prin ierburi, arbusti si arbori. In ceea ce priveste fauna, o putem si pe ea divide , ca si flora, in doua parti distincte: salbatica si domestica. Avand in vedere amplasarea sa, in imediata apropiere a capitalei, in aceasta localitate s-a dezvoltat cultivarea, in special, a legumelor si culturilor horticole , iar aceste produse, in afara de consumul propriu, sunt valorificate pe pietele capitalei, si nu numai.

Populatia este in numar de 7251 persoane , de nationalitate romana si de religie ortodoxa. Autoritatile administratiei publice locale prin care se realizeaza autonomia sunt: Consiliul Local ca autoritate deliberativa si primarul ca autoritate executiva. In localitatea 1 Decembrie profilul ocupational al populatiei este preponderent agrar, baza materiala fiind terenul agricol. Avand in vedere amplasarea sa in imediata apropiere a capitalei, in aceasta comuna s-a dezvoltat cultivarea legumelor de camp, solarii, sere si culturilor horticole , culturi ce aduc venituri substantiale populatiei. Cresterea animalelor se face in sistem particular. Efectivul de animale este format din : bovine, porcine si pasari, dar cresterea animalelor sufera din cauza lipsei pasunilor.

Pe teritoriul comunei, transporturile sunt reprezentate prin cai rutiere si include cai de acces de interes judetean si local. Legatura comunei cu capitala se realizeaza prin linia de transport 471, infiintata in luna septembrie 2012.

Reteaua hidrografica a comunei 1 Decembrie este compusa din Raul Arges si Sabar. Alimentarea cu apa se realizeaza in sistem centralizat din 5 puturi de mare adancime racordate la statia de apa a localitatii. Pe teritoriul comunei s-a realizat alimentarea cu gaze naturale.

Serviciile postale sunt asigurate prin Posta din comuna 1 Decembrie. Reteaua telefonica si internetul sunt asigurate si functionale. Electric, localitatea este alimentata din Sistemul Energetic National prin intermediul unei retele de distributie de medie tensiune. Reteauna de medie tensiune este preponderent aeriana.

Reteaua iluminatului public este prevazuta cu lampi cu vapori de mercur sau sodiu.

In localitate nu exista gospodarii neelectrificate. Pe raza comunei functioneaza doua scoli generale si doua gradinite. Functioneaza deasemenea o unitate sanitara asigurata prin cadre medicale specializate, dotata cu aparatura moderna.

In comuna 1 Decembrie exista o biserica ortodoxa, construita intre anii 1827 – 1835, cu Hramul Adormirea Maicii Domnului. Ctitorii bisericii sunt Emanoil si Marioara Bujoreanu Filipescu. Biserica a fost reabilitata intre anii 1988 – 1995. S-a procedat la consolidarea temeliei, iar pictura a fost realizata in fresca.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.