Publicat la: 21 martie 2015 Publicat de: Primaria Comentarii: 0

Vinerea, de regulă, este o zi calmă şi scurtă în primării şi rareori se întâmplă şedinţe sau alte întruniri. Însă, regulile sunt făcute pentru a fi încălcate, aşa că, vineri, 13 martie, la primăria 1 Decembrie se muncea „cu casa plină”, iar primarul Gheorghe Petre era „omul orchestră”, trecând de la un apel la altul, la încă o uşă care se deschide, la încă o persoană care a venit cu o problemă. Totul trebuia rezolvat „acum” şi, în consecinţă, după discuţii cu primarul, cea mai bună soluţie pentru noi a fost vizitarea şantierelor de canalizare. Pe Gheorghe Petre, însă, l-am lăsat în birou, ”prizonier” al voturilor sale.

Prioritatea priorităților: canalizarea

Întrebându-l pe Gheorghe Petre ce părere au locuitorii din comună despre lucrările de canalizare, primarul îmi arată sondajul publicat pe site-ul instituţiei. „În comuna 1 Decembrie, canalizarea exista numai în zona blocurilor. Aşa după cum se vede, canalizarea este prioritatea priorităţilor pentru cetăţeni (83 %) şi aici, la acest subiect, suntem pe aceeaşi lungime de undă. Nu ştiu să mai existe cineva în comuna noastră care să nu-şi dorească decenţa şi normalitatea unui nivel de trai. Ne apropiem din ce în ce mai mult de condiţiile existente în alte comune ale Europei şi locuitorii din vechea vatră a satului, acolo unde se desfăşoară în momentul de faţă lucrările de canalizare, au făcut deja un mare pas. Şi mă refer la cei care locuiesc pe străzile: Artiştilor, Creangă, Independenţei, Înfrăţirii, Mihai Eminescu, Mihail Sadoveanu, Prunilor şi Prelungirea Prunilor, Stadionului, Victoriei şi strada, aleea şi bulevardul Grigore Moisil. Proiectul prevede atât extinderea, cât şi reabilitarea celor 5 km de canalizare executată anterior anului 1990, 5 km care nu mai corespundeau, din punct de vedere tehnic.”

10% fonduri de la CJI, deja primite

Aşa cum Jurnalul de Ilfov a mai scris, proiectul de canalizare de la 1 Decembrie face parte dintr-o asociere cu Consiliul Judeţean, pentru că fiecare primărie a avut dreptul să opteze pentru un proiect cu CJI. „Asocierea trebuia făcută în funcţie de nevoile fiecăruia şi dacă unii colegi au avut nevoie de grădiniţe, de exemplu, noi, aici, aveam nevoie de canalizare. Am primit deja 10% din suma pe care ne-o poate oferi CJI, adică 350.000 lei şi, dacă ar exista fonduri până la finalizarea lucrărilor, asocierea cu CJI ne-ar acoperi 55% din finanţare. Din totalul de 8 milioane lei, un milion este contribuţia primăriei 1 Decembrie. Dar, pentru că România are un angajament ca, până în 2016, să rezolve cu apa şi canalul, am depus proiectul şi prin Ministerul Dezvoltării, prin PNDL (Programul Naţional de Dezvoltare Locală). În fine, nu o să fie totul gata până în 2016, dar o să fim mult mai aproape de îndeplinirea cerinţelor europene. Astăzi, 13 martie, stăm foarte bine în graficul de lucrări, constructorul lucrează în ritm alert, iar racordurile consumatorilor se fac până la limita de proprietate, mai exact la 50 cm în ­curtea fiecăruia dintre cei 750 beneficiari ai celor 750 de racorduri. Lungimea conductelor de racord aferentă celor 750 de bucăţi este de 7.500 metri liniari. Ce fac cei care aveau deja fose? Acestea se anulează şi vor trece pe sistemul nou, însă, să ştiţi că nu erau decât fose izolate, care se vidanjau, nu erau fose septice cu descompunere microbiologică”, povesteşte primarul Gheorghe Petre.

Răbdare…..

Da, orice schimbare a nivelului de viaţă al unei comunităţi înseamnă nu numai acte, şedinţe şi bani. Înseamnă şi multă răbdare, singura dintre componentele unui şantier care nu se poate cumpăra nici cu fonduri de la bugetul local, nici cu fonduri europene. Şi lui Gheorghe Petre îi mai trebuie puţină răbdare, pentru ca Justiţia şi Parchetul să se pronunţe definitiv în privinţa staţiei de epurare, începută şi neterminată. Dar, răbdare…până la un nou articol.

Sursa: Jurnalul de Ilfov

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.